Mobilní aplikace

Hledáte pojištění?

Spočítat pojištění

Nejlevnější pojištění odpovědnosti? Podívejte se nabídce na zoubek

Podezřele levné pojištění v sobě často skrývá různé chytáky. Nejčastěji jde o tyto 4:

Spoluúčast u pojistky na blbost

Nižší cena může být dána tzv. spoluúčastí – částkou, kterou vždy budete muset uhradit ze svého v případě škodní události na majetku nebo zdraví. Nejčastější výše spoluúčasti je 1000 Kč, u vyšších pojistných limitů může být i vyšší. Nevýhodou spoluúčasti je fakt, že při menších škodách pojistku v podstatě nevyužijete a platíte stále vy.

Sublimity u pojistky na blbost

Dalším nepříjemným překvapením, které na vás vyskočí, když chcete nahlásit škodu, jsou tzv. sublimity nebo dílčí limity. Sjednali jste si sice pojistku na blbost s limitem 3 mil. korun, ale posléze zjistíte, že platí jen pro škodu na zdraví. Pro škodu na majetku je najednou limit snížen na 1,5 mil. a pro škodu způsobenou domácím mazlíčkem je dokonce jen 100 000.

Výluky z pojistky na blbost

Nejčastějším chytákem je samozřejmě množství různých výluk, takže je velmi těžké nějakou škodu z pojistky na blbost vůbec uplatnit. Je proto třeba prostudovat pojistné podmínky konkrétní nabídky, nebo zvolit takovou pojišťovnu, které na výlukách nebazíruje a nemá jich v podmínkách několikastránkový seznam – naopak se snaží svým klientům maximálně vyjít vstříc.

Nezahrnuje škody na zdraví

Levnější pojistky na blbost často hradí jen škody na majetku, ale nehradí tzv. nemajetkovou újmu – tedy škody na zdraví. Ty přitom dosahují oproti škodám na majetku astronomických částek, protože často platíte nejen za ošetření daného zranění, ale i za dlouhodobou léčbu nebo ztížení společenského uplatnění. Nejvyšší soud dokonce ocenil hodnotu lidského života na 400násobek průměrné hrubé měsíční mzdy v ČR – tedy až 10 000 000 Kč. Je to morbidní, ale i taková může být částka, která po vás bude vymáhána, pokud nešťastnou náhodou způsobíte smrtelný úraz jiné osobě. 

Často se ptáte

  • Kde najdu výluky z pojištění odpovědnosti u své pojistky?
    Zobrazit odpověď
    Kde najdu výluky z pojištění odpovědnosti u své pojistky?

Příběhy, které bolí tělo i peněženku

Marie Neradilová, 51 let, pes a nehoda motorky

Paní Marie šla venčit svého pejska v městské části Praha 3. Při venčení se ale pes lekl zvuku, který způsobily dělníci ve výkopu, a utekl do ulice. Bohužel v ten okamžik projížděl na motorce 24letý řidič a střel se se splašeným psem. Následky střetu byly fatální. Kromě poškozené motorky a usmrceného zvířete došlo k mnohačetným poraněním mladého motorkáře. Bohužel si při pádu i poškodil páteř a bude trvale invalidní. Škoda ani po letech není ustálená, protože mladík potřebuje další lékařskou péči. Od nehody se k dnešnímu dni škoda vyšplhala na více jak 5 000 000 Kč, ale paní Marie měla sjednané pojištění odpovědnosti s limitem pouze 3 000 000 Kč. Pojišťovna tedy vyčerpala limit a zbytek musí doplácet paní Marie ze své kapsy.

Znám mnoho příběhů špatně pojištěných cestovatelů, kterým se dovolená prodražila o pořádný balík. Pomůžu vám, abyste se nestali jedním z nich.

Hledáte pojištění?

Spočítat pojištění
Frenkee aplikace hlídá smlouvy a lepší podmínky za vás

Frenkee aplikace hlídá smlouvy a lepší podmínky za vás

  • Ušetří v průměru 2 800 Kč na smlouvu
  • Každý den kontroluje ceny, podmínky a sazby na trhu...
Více o aplikaci
  • Průměrné 
    hodnocení:
  • 5.0