Mobilní aplikace

Pojištění auta na dovolenou do zahraničí

Provoz na silnicích je stále hektičtější a při řízení v zahraničí navíc často projíždíte neznámou trasou. Vhodné pojištění auta na dovolenou by tak mělo být samozřejmostí. Většina řidičů má sjednané povinné ručení, ale při pojištění auta na dovolenou je lepší zvážit také havarijní pojištění.

Vhodně zvolené havarijní pojištění vás ochrání třeba v případě repatriace vozidla (odtažení nepojízdného vozidla zpátky do ČR), vandalismu, srážky se zvěří nebo dalších nepříjemných situacích.

Povinné ručení v zahraničí

Povinné ručení (pojištění odpovědnosti z provozu vozidla) musí mít podle zákona č. 169/1999 Sb. každé vozidlo, které je používáno na pozemní komunikaci. Pojištění vás chrání před škodami, které způsobíte někomu jinému, a to nejen na území ČR, ale také v dalších zemích. Povinné ručení vás ale nechrání před škodou, kterou způsobíte na vlastním vozidle. Pokud chcete být chráněni i v tomto případě, pak je dobré sjednat si také havarijní pojištění.

Dokladem o zaplacení povinného ručení je zelená karta. Zelenou kartu musíte mít vždy ve vozidle a při cestě do zahraničí se vyplatí vzít s sebou i její duplikát

Povinné ručení: Kde v zahraničí platí

České povinné ručení platí v těchto státech:

  • Členské státy EHP (Evropský hospodářský prostor)

Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Irsko, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovenská republika, Slovinsko, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, Španělsko, Švédsko. Zelená karta platí také na území Švýcarska.

  • Státy, která stanovila prováděcí vyhláška Ministerstva financí

Albánie, Andorra, Bosna a Hercegovina, Bývalá svazová republika Makedonie, Černá Hora, Monako, San Marino, Srbská republika, Turecko, Ukrajina, Vatikán.

  • Další státy

Ázerbájdžán, Bělorusko, Írán, Moldavsko, Maroko, Rusko, Tunisko.

Seznam zemí, kam můžete s povinným ručením bez obav odjet, najdete na zelené kartě. Přístup jednotlivých pojišťoven se samozřejmě může změnit. Především u cest mimo Evropu je tak vždy lepší předem kontaktovat pojišťovnu a informovat se.

Na co nezapomenout u autopojištění před cestou

Předtím, než se vydáte na dovolenou, je dobré zkontrolovat platnost povinného ručení. Stačí jen navštívit webové stránky ČKP a vložit registrační značku vozidla ( SPZ). Platnost povinného ručení je uvedena také na zelené kartě. Zároveň nezapomeňte zkontrolovat také platnost zelené karty.

Pokud povinné ručení ještě nemáte nebo vám během dovolené vyprší, tak se obraťte na Frenkeeho. V okamžiku porovná nabídky různých pojišťoven a vybere to nejlepší pojištění auta, které vás ochrání i v cizině.

Havarijní pojištění do zahraničí

Povinné ručení zaplatí škody, které způsobíte jiným osobám, ale kdo zaplatí škodu na vašem autě? Právě s tím vám pomůže vhodné havarijní pojištění.

Které pojišťovny vás pojistí do zahraničí

Nabídka havarijního pojištění se u jednotlivých pojišťoven často liší a stejně je to i s platností v zahraničí. U havarijního pojištění neplatí univerzální seznam pro všechny pojišťovny.

Zda vaše havarijní pojištění platí také v zemi, kam se chystáte na dovolenou, zjistíte snadno. Stačí kontaktovat pojišťovnu nebo nahlédnout do pojistné smlouvy. Pojišťovny na českém trhu ale obecně nabízejí nabízejí havarijní pojištění, které platí na území Evropy a Turecka.

Krátkodobé havarijní pojištění pro cesty do zahraničí

Vhodnou variantou připojištění auta do zahraničí je krátkodobé havarijní pojištění. Sjednáte ho před plánovanou cestou v případě, že jinak o havarijní pojištění nemáte zájem. Nejkratší doba, pro kterou můžete krátkodobé havarijní pojištění sjednat, je 14 dnů.

Pojištění odtahu vozidla ze zahraničí

V případě, že jiný řidič způsobí dopravní nehodu a poškodí vaše vozidlo, jsou veškeré náklady hrazeny z povinného ručení viníka. Pokud ale potřebujete odtáhnout vozidlo ze zahraničí v důsledku poruchy nebo zaviněné dopravní nehody, pak je dobré již předem vědět, zda takovou službu vaše pojišťovna zdarma nabízí. Odtah ze zahraničí se totiž může dost prodražit.

V rámci autopojištění pojišťovny obvykle umožňují odtah vozidla zdarma jen do nejbližšího autoservisu nebo do určitého počtu kilometrů. V ceně pojištění auta máte zahrnuty jen náklady na odtah do předem stanovené částky. V rámci připojištění asistenčních služeb si můžete připlatit třeba za odtah vozidla ze zahraničí bez pojistného limitu (v současné době nabízí pojišťovna AXA) nebo pojistný limit alespoň navýšit.

Často se ptáte

  • Co je zákonné pojištění vozidel?
    Zobrazit odpověď
    Co je zákonné pojištění vozidel?
  • Co řeší zákon o pojistné smlouvě?
    Zobrazit odpověď
    Co řeší zákon o pojistné smlouvě?
  • Jaké povinnosti řeší zákon o povinném ručení?
    Zobrazit odpověď
    Jaké povinnosti řeší zákon o povinném ručení?
  • Co kryje povinné ručení?
    Zobrazit odpověď
    Co kryje povinné ručení?
  • Co nekryje povinné ručení?
    Zobrazit odpověď
    Co nekryje povinné ručení?
  • Co je limit pojistného krytí u povinného ručení?
    Zobrazit odpověď
    Co je limit pojistného krytí u povinného ručení?
  • Jaká je spoluúčast u povinného ručení?
    Zobrazit odpověď
    Jaká je spoluúčast u povinného ručení?
  • Co je Česká kancelář pojistitelů (ČKP)?
    Zobrazit odpověď
    Co je Česká kancelář pojistitelů (ČKP)?
  • Co je zelená karta? Kde ji získám? Co když ji ztratím?
    Zobrazit odpověď
    Co je zelená karta? Kde ji získám? Co když ji ztratím?
  • Jaká je platnost zelené karty?
    Zobrazit odpověď
    Jaká je platnost zelené karty?
  • Co dělat, když české povinné ručení v dané zemi neplatí?
    Zobrazit odpověď
    Co dělat, když české povinné ručení v dané zemi neplatí?
  • Je hraniční pojištění povinné i pro cizince přijíždějící do ČR (bez povinného ručení)?
    Zobrazit odpověď
    Je hraniční pojištění povinné i pro cizince přijíždějící do ČR (bez povinného ručení)?
  • Jak postupovat, když vám v zahraničí způsobí škodu řidič bez povinného ručení?
    Zobrazit odpověď
    Jak postupovat, když vám v zahraničí způsobí škodu řidič bez povinného ručení?

Příběhy, které bolí tělo i peněženku

Tomáš Frühauf, 51 let, ukradené auto s pojištěním GAP

Tomáš si koupil nové BMW řady 5. Pořizovací cena byla přes 1,5 mil. Kč. Při pojištění se Tomáš rozhodoval, zda-li si má připojistit GAP, což by mu zajistilo případné plnění škody v ceně nového vozu. Připojištění stálo skoro 5 000 Kč ročně. Nakonec se rozhodl, že do GAP půjde, a udělal dobře, protože v prvních měsících hodnota nového vozu strmě klesá. Po 3 měsících mu navíc vozidlo ukradli. Pokud by GAP neměl sjednáno, tak pojišťovna vyplatí hodnotu vozu v době škodní události, která by mohla být o několik set tisíc nižší než cena pořizovací. Vzhledem k tomu, že Tomáš do GAP zainvestoval, tak mu pojišťovna proplatila celou hodnotu vozu podle faktury při koupi vozu.

Znám mnoho příběhů špatně pojištěných cestovatelů, kterým se dovolená prodražila o pořádný balík. Pomůžu vám, abyste se nestali jedním z nich.

Frenkee aplikace hlídá smlouvy a lepší podmínky za vás

Frenkee aplikace hlídá smlouvy a lepší podmínky za vás

  • Ušetří v průměru 2 800 Kč na smlouvu
  • Každý den kontroluje ceny, podmínky a sazby na trhu...
Více o aplikaci
  • Průměrné 
    hodnocení:
  • 5.0